lauantai 8. syyskuuta 2012

Temput - tasapainotellen



Esineiden/ruokapalon tasapainottelu kuonon päällä

Kuonon päällä tasapainoteltaviksi sopivat yhtä hyvin niin erilaiset esineet kuin ruokapalatkin, aloitus kannattaa kuitenkin tehdä jollain helposti pysyvällä, kuten esimerkiksi sukalla tai juustosiivulla. Koiran tasapainottelutaidon kehittyessä kuonon päällä pidettäviä voi vaikeuttaa ja taitava koira saa vaikka tennispallonkin pysymään kuononsa päällä. Tasapainottelu on luonnollisesti helpompaa leveä- kuin kapeakuonoisille koirille, mutta yhtäkaikki mahdollinen jokaiselle kuonon kokoon katsomatta. Temppu kehittää koiran keskittymiskykyä, kehonhallintaa ja itsehillintää.

Monilla koirilla on tapana laskea kuononsa alas, kun sen päälle yritetään laittaa jotakin. Harjoittelun ensimmäisessä vaiheessa autetaankin koiraa ymmärtämään, jotta haluamme sen pitävän kuononsa vaakatasossa. Tämä tapahtuu tukemalla istuvaa koiraa leuan alta vasemmalla kädellä ja asettamalla oikealla kädellä esine/ruokapala tukevasti kuonon päälle. Sen jälkeen siirretään oikea käsi kuonon eteen esim. etusormi pystyssä (tästä muodostaa koiralle merkki pidellä kuonoaan suorassa) ja sanotaan temppuun valittu käskysana, joka meillä on "pidä". Tämän jälkeen annetaan koiralle vapautuskäsky (vapaa, valmis, saa ottaa tmv.) ja irrotetaan vasemman käden tuki leuan alta, jolloin koira saa pudottaa tasapainoteltavan kuononsa päältä alas. Jos harjoitus on tehty ruualla, annetaan koiran syödä se palkaksi, jos esineellä, annetaan koiralle nami palkaksi (paitsi, jos se palkkaantuu enemmään saadessaan sen lelun). Jos koira ei pidä siitä, että sen kuonosta pidetään kiinni, täytyy leuan tukemista harjoitella ensin erikseen ennen esineen tai ruuan lisäämistä kuonolle.


spu Luukas - Viiksikarvojaan myöden keskittyneenä suoritukseen
Ensimmäistä vaihetta toistetaan useamman kerran, jonka jälkeen aletaan keventää vasemman käden tukea leuan alta muiden rutiinien pysyessä yhä samana. Esinettä/ruokapalaa laitettaessa pidetään käsi vahvemmin tukena, mutta oikean käden siirryttyä merkiksi kuonon eteen, voi vähitellen tukea koiraa leuan alta kevyemmin, vähemmillä sormilla, yhdellä sormella, kunnes koira pitää kuononsa suorassa ja tasapainoteltavan kuononsa päällä pelkästä oikean käden merkistä.

Silloin voidaankin alkaa pidentämään tasapainotteluaikaa pitäen esine/ruokapala edelleen helppona. Vasen käsi tukee edelleen kuonon alta asetteluvaiheessa, mutta irtaantuu sen jälkeen, oikean käden etusormi (tai minkälaisen käsimerkin päätitkään ottaa käyttöön) pidetään kuonon edessä niin kauan, kunnes koira saa vapautuskäskyn. Tasapainottelun ollessa varmaa, käytetään oikea käsi kuonon edessä yhdessä aiemminkin käytetyn käskysanan kanssa, mutta sitten etäännytetään sitä kauemmas, jolloin koira lopulta pitelee juttuja kuonollaan ihan ilman apuja.

Liian suurta palaa ei kannata haukata kerralla vaan pysytellä onnistuneissa suorituksissa. Ei ole reilua istuttaa koiraa minuuttitolkulla makkara kuononsa päällä, 10 sekuntia riittää oikein hyvin. Kaikki koirat eivät myöksään opi pitämään kuonoa suorassa asetteluvaiheessa, jolloin niitä täytyy jatkossakin sen aikaa tukea leuan alta. Harjoiteltaessa pitämistä helpommin putoavilla esineillä, voi koiraa ensin auttaa käsimerkillä kuonon edessä/pitämiskäskyn toistamisella pitämään kuononsa vakaasti suorassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti