lauantai 26. maaliskuuta 2016

Koiratanssi - Lumeksen HTM positiot

Koiratanssin heelwork to music-lajissa koira esittää seuraamista eri puolilla ohjaajaa, näitä seuraamispaikkoja kutsutaan positioiksi. Kokonaisen yhden position osaaminen tarkoittaa, että koira seuraa positiossa ohjaajan liikkumisen mukaan niin eteen- kuin taaksepäin, suoraan sivusuuntaan vasemmalla ja oikealle sekä ympäri pyörien - ja nämä sekä hitaassa, normaalissa että vauhdikkaassa tempossa. Suomessa HTM-lajissa on käytössä kymmenen eri positiota, joista Lumeksella on hallussaan seitsemän, osa kokonaan, osa osittain. Yksi näistä positioista on se perinteinen tokoseuraamisen paikka, eli koira ohjaajan vasemmalla puolella katseet samaan suuntaan. Lumes osaa siinä seurata kaikkiin suuntiin kaikissa tempoissa. Alla olevien kuvien muodossa Lumes esittelee muutkin taitamansa positiot.

Koira ohjaajan oikealla puolella, katseet samaan suuntaan.
Lumes osaa kaikkiin suuntiin, mutta ei ihan kaikessa vauhdissa.

Koira ohjaajan oikealla puolella, katseet vastakkaisiin suuntiin.
Lumes osaa kaikkiin suuntiin, mutta juoksuvauhtia vain koirasta katsoen eteenpäin.

Koira ohjaajan jalkojen välissä, katseet samaan suuntaan.
Lumes osaa kaikkiin suuntiin kaikissa tempoissa.

Koira ohjaajan jalkojen välissä, katseet vastakkaisiin suuntiin.
Lumes osaa kaikkiin suuntiin ja melkein kaikki vauhditkin onnistuu.

Koira ohjaajan edessä koiran katse oikealle.
Lumes osaa osittain kaikkiin suuntiin, juoksua vain koirasta katsoen eteenpäin.

Koira ohjaajan takana koiran katse oikealle.
Lumes osaa koirasta katsoen eteen, taakse ja vasemmalle, eteen myös juosten.

HTM:ssä seuraaminen on pääosassa, mutta esityksen lomaan saa lisätä pienen määrän myös temppuja, joita esimerkiksi kaikki positiosta toiseen siirtymiset ovat. Koira ei saa poistua kahta metriä kauemmas ohjaajastaan, joten temppujen tulee tapahtua ihan lähietäisyydellä. Lumes on opetellut suorittamaan kumartamis-temppuansa vasemmalla puolellani (aina ennen se on tehty edessäni), kumartaisimme siis molemmat vierekkäin yhtä aikaa.


Toinen Lumeksen HTM:ään opettelussa oleva vierelläni suoritettava uusi temppu on vasemman etutassun pitäminen ylhäällä (sekä paikallaan että eteenpäin liikkuessa) ja tästä olisi tarkoitus jalostaa vielä sellainen, että pysähdyksessä nojaisi minuun siten, että pystyisi etutassun lisäksi nostamaan myös vasemman takajalkansa ilmaan. Vielä pitäisi vain testailla, jotta miten sen saisi opetettua...

10 kommenttia:

  1. Ootte te kyllä taitavia! En edes halua ajatella kuinka suuri työmäärä tuon kaiken opetteluun on mennyt, kun meille jo ihan tokoseuruu tuntuu olevan niin työläs. Aina kun tuntuu menevän hyvin ja edistytään, niin yhtäkkiä koko seuruu on levinnyt ja koira haahuilee ties kuinka kaukana. Nytkin olis taas palattava seinän viereen treenaamaan, kun paikka on valunut niin paljon :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Vaikeinta on ollut opettaa nuo, jossa koiran pitää olla väärinpäin eli meidän katseet on vastakkaisiin suuntiin. Meillä on seuraamista (näissä kaikissa positioissa) helpottanut se, että Lumes on opetettu ns. jalkaan kiinni. Voiskohan se auttaa teitäkin siinä perusseuruussa?

      Poista
    2. Mä luulen, että meidän tämänkertaisen valumisen on aiheuttanut juuri tää mun yhtäkkinen halu kokeilla jotain mikä toimii sikahyvin jollain muulla ja onkin varmaan se ainoo oikee ja paras tapa tehdä ja nyt meidänkin pitää. Viimeksi kun tokokouluttaja tsekkas meidän seuruuta tän mun viimesimmän päähänpiston jälkeen, niin se vaan esitti aivan järkeenkäyvän kysymyksen, että miksi mä haluan tehdä yhtäkkiä eri tavalla, kun tällä koiralla oli jo todella hyvännäköinen seuruu. Niin, no en mä osannut kertoa loppupeleissä kovin järkevää syytä, tai ainakaan sellaista jota ei oltaisi siinä treenin edetessä kumottu. Päätin nyt palata taas tuttuun tapaan ja hieman vahvistellaan paikkaa ja muuta. Jospa se siitä taas..

      Kiitti kuitenkin vinkistä :)

      Poista
    3. Juu, jos on toimiva tyyli jo, niin ehdottomasti jatkaa sillä. :) Monestihan just siinä menee sekaisin, jos kokeilee vähän yhtä ja toista eikä sitten tulekaan oikein mitään aikaiseksi. Ei Mestallekaan toimi kaikki samat jutut, mitä Lumekselle, vaikka on sentään sama ihminen niitä yrittämässä. :D

      Poista
  2. Mahtavaa :) Olet kyllä tehnyt töitä, ja varmasti koirasikin on oppivainen rotu ja miellyttämishaluinen sekä välkky yksilö ;)

    VastaaPoista
  3. Hienoa! Ja erityisen hienoa kun - kuten ylläkin - ryhtyy arvailemaan työtunteja. Koiran kanssa työskentely on onneksi useimmiten kauhean hauskaa.
    Jos olisi aikaa ja oppia lähellä, niin tuo olisi laji, johon tykkäisin tutustua enemmän :)

    Ootteko menossa kisaamaan vai omaksi iloksiko harjoittelette?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaahan tämä tosiaan on. :) Kisaaman olisi tänä vuonna tarkoitus päästä avoimeen luokkaan ja jos saadaan luokanvaihtoon oikeuttava tulos, niin vielä voittajaluokkaankin. SM-kisatkin ois vähän haaveissa, mutta saapi nähdä, ehditäänkö kerätä ennen sitä riittävästi tuloksia, kun näitä koiratanssikisoja on niin harvakseltaan ja kaikki liian kaukana meiltä.

      Poista
  4. Kiitti, tää oli näppärä, kun aloin pistää paperille ylös alustavia suunnitelmia tanssirutiinista ja tarttes saada listattua positiot ittelle visuaalisesti. :D :)

    VastaaPoista