maanantai 1. tammikuuta 2018

Kovjoen rautatieasema - Uudenkaarlepyyn museorautatie

Pohjanmaalla Uudenkaarlepyyn Kovjoen kylässä sijaitseva rautatieasema on rakennettu vuonna 1885. Se sijaitsee Seinäjoki-Kokkola(-Oulu) välisellä rautatieosuudella ja oli käytössä lähes sata vuotta, kunnes viimeinenkin henkilöliikenne lakkautettiin sieltä vuonna 1983. Tavaraliikenteen lastaus- ja purkupaikkana Kovjoki oli menettänyt sijansa jo aiemmin, eikä siellä vuoden 1976 jälkeen ole enää ollut tavaraliikenteen toimintaa.



Kovjoen asemalta Uudenkaarlepyyn satamaan rakennettiin yksityinen, kapearaiteinen rautatie vuosien 1898-1899 aikana. Radan liikenteen oli tarkoitus parantaa kaupungin taloutta, mutta radan ja kaluston pienuuden vuoksi sen toimintavarmuus varsinkin talvisin oli heikko. Tämä Uudenkaarlepyyn rautatie ehti olla toiminnassa vain vajaat parikymmentä vuotta, sillä vuonna 1916 se myytiin kalustoineen päivineen liikemies Aleko Liliukselle, joka puratti radan pois.



Vuoden 1940 lopussa rakennettiin vanhalle ratapohjalle uusi, leveäraiteinen Uudenkaarlepyyn rata korvaamaan purettua, kapearaiteista rautatietä. Henkilöliikennettä tällä uusitulla Kovjoki-Uusikaarlepyy rataosuudella kuljetettiin vuoteen 1956 asti ja tavaraliikennettä huomattavasti pidempään, vuoteen 1982 saakka. Käytön lopetusta seuraavana vuonna rata purettiin pois.



Nykyään Kovjoen asemalla on vain pääradan ohikulkuliikennettä, mutta sen yhteyteen on perustettu kapearaiteinen Uudenkaarlepyyn museorautatie, joka kulkee vanhaa Kovjoki-Uusikaarlepyy radan linjaa pitkin. Tällä museorautatieosuudella liikennöi kesäkaudella "Suomen pienin juna", jossa höyryveturin savu tuoksuu kuin silloin ennen vanhaan. Lisätietoja museorautatien sivuilta http://nykarlebyjernvag.webs.com/ sekä wikipediasta (jonka luotettavuuden tietolähteenä jokainen arvioi itse) https://fi.wikipedia.org/wiki/Kovjoen_rautatieasema ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Uudenkaarlepyyn_rautatie. Piha-alueelta löytyy myös lapsille leikkipuisto, jossa pääsee fiilistelyn alkuun omalla höyryveturilla. Uudestakaarlepyystä löytyy paljon muutakin nähtävää, mm. tonttumuseo, Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti, vesitornin näköalakahvila ja Juthbackan kartanon mailla pidettävät markkinat, http://www.visitnykarleby.fi/visit-fi/nae-ja-koe/.


2 kommenttia:

  1. Ootpas saanut veikeitä kuvia otettua! Ihana kuvauspaikka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Täytyy tuolla kai yrittää käydä kesälläkin joku kerta, ehkä jopa päästä liikkuvan veturin kyytiin. :D

      Poista