tiistai 2. toukokuuta 2017

Koirien ensiapuluennolla 2/4

"Meidän yhdistys" - tai siis yksi niistä monista koira-aiheisista yhdistyksistä, johon kuulun - järjesti koirien ensiapuluennon, jota oli pitämässä lähipaikkakunnan eläinlääkäri. Kyseinen lääkäri tekee paljon päivystyskeikkoja, joten kokemusta ja esimerkkejä oli kertynyt runsaasti monenlaisista äkillisistä loukkaantumis-, sairastumis- yms. tilanteista. Ei käynyt kateeksi työn vaativuus...

Luennon puoliväliin asti yritin hiki hatussa pysyä muistiinpanojen kirjoittamisessa samassa tahdissa power point-esityksen kanssa, kunnes tajusin, että paljon helpommalla pääsen ottamalla valokuvat teksteistä valkokankaalta ja kirjoittamalla vain osan asioista paikanpäällä ja sitten kotona rauhassa lisäillä puuttuvat teksit kuvat apuna. Kuuntelemiseenkin pystyi siten keskittymään paremmin ja ylirasitustilaa lähentelevä käsiparka ei joutunut ihan niin koville. Seuraava teksti on luentomuistiinpanojen pohjalta kirjoitettu, omin kommentein, kuvin ja lisäyksin höystetty, ei siis suoraan "kalvosulkeiset". Jaoin sen kolmeen neljään osaan, jotta ei tulisi vain hehtaarinpituisia kirjoituksia. Osa 1/4 Osa 3/4 Osa 4/4

Haavat ja ruhjeet

Pienet pintahaavat paranevat useimmiten kotihoidolla. Lääkärillä kannattaa käydä näyttämässä suurempia haavoja, jotka mahdollisesti tarvitsevat ompelua (haava ommeltava mielellään viimeistään 6-12 tunnin sisällä haavan synnystä), syvät haavat (vaikea tietää, mihin asti vaurio ulottuu, saattavat myös tarvita ompelua tai dreenin haavaeritteiden poistumiseksi), pintanaarmuja syvemmät puremahaavat (tulehtuvat herkästi ja saattavat tarvia antibioottikuurin, varsinkin isomman koiran purtua pienempää voi pintahaavojen lisäksi iho olla ns. sisäpuolelta repeytynyt irti) ja erittäin likaiset sekä tulehtuneet haavat.

Haavat puhdistetaan haalean, juoksevan veden alla (useamman minuutin, jonka jälkeen kuivataan huolellisesti taputtelemalla) ja sen jälkeen laimennetulla Betadinella (suhteessa 1:10, haalean teen värinen liuos). Betadinen puutteessa voi käyttää myös Septidin-desinfiointiainetta. Sidosten alle haava-alueelle (ja miksei tietenkin pienemmillekin haavoille) voi laittaa esimerkiksi hunajapitoista haavavoidetta (Vetramil, Manuca, ruokahunaja ei käy), joka edistää paranemista. Haavanhoidon tukena voi käyttää myös pihkavoidetta tai Vetericyn-haavasuihketta.

Haava tulee pitää puhtaana ja kuivana, koira ei saa päästä nuolemaan haavaa (side haavan päälle, tarvittaessa lisäksi suojakauluri koiralle).

Pienet ruhjeet ja mustelmat paranevat itsestään, mutta kylmähoitoa voi käyttää samaan tapaan kuin ihmisellä. Laajoissa ruhjevammoissa lihaksista vapautuu runsaasti kreatiinia, joka voi aiheuttaa munuaisongelmia.

Kynnenrepeämät

Puhdistetaan laimennetulla betadinella ja suojataan siteellä/sukalla, koira ei saa nuolla paljasta ydintä. Jos kynsi on revennyt kokonaan irti, riittää paranemisen seuranta kotona. Ydin kasvattaa hiljalleen uuden kynnen. Jos kynnen ydin/varpaan alue on tulehtunut, saatetaan tarvia antibioottikuuri/lisähoito-ohjeita, jos kynsi on osittain repeytynyt ytimeen asti, poistetaan kynsi eläinlääkärillä mm. lisävaurioiden ehkäisemiseksi.

Lastensukka on sopivan napakka ainakin lapinkoiran jalkaan.

Silmä- ja silmäluomen haavat

Silmänalueen haavojen vakavuutta on vaikea arvioida itse ja ne pitäisikin aina käydä näyttämässä eläinlääkärillä, koska pahimmillaan seurauksena voi olla näön, tai jopa koko silmän menetys. Lisäksi luomihaavat sijaitsevat parantumisen kannalta vaikeassa paikassa ja vaativatkin sen vuoksi lähes aina ompelun, jotta paranevat kunnolla.

Sarveiskalvohaavauma oireilee yleensä silmän vuotona, siristelynä ja/tai hinkkaamisena. Jos silmässä näkyy vierasesine ("joku roska"), voi sitä yrittää huuhtoa pois esimerkiksi keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

Venähdykset, revähdykset

Oireina kipu, turvotus, mustelmat, ontuminen

Hoitona lepo sekä ns. kolme koota: kylmä, koho, kompressio (puristus), akuutissa vammassa vähintään 20min ajan, jatkohoitona riittää vähän vähempikin. Kylmähoito (lyhytkarvaisille koirille esim. pyyhe kylmän ja koiran väliin) supistaa verisuonia ja lievittää kipua, kohoasento vähentää verenvuotoa ja puristus supistaa verisuonia yhteen ja tyrehdyttää vuotoa (älä kuitenkaan purista liian kovaa, jottei verenkierto esty).

Mestan esimerkki etujalan kohollapidosta kompression kera.

Murtumat, sijoiltaanmenot

Aiheuttajina putoamiset, vauhdikkaat hypyt yms.

Kipukohtaa etsiessä liikuta jalan kaikkia niveliä varovasti alhaalta ylöspäin - ensin terveestä jalasta, niin tiedät eron reaktioissa verrattuna kipeään. Jos jalassa on selvästi jotain enemmänkin vialla, ei pidä mennä ominpäin vääntelemään sitä eri suuntiin, jottei mahdollinen vaurio pahene.

Seuraa ontuvaa koiraa jonkun aikaa ennen lääkärille soittamista - jos liikkuminen ei normalisoidu noin 15 minuutissa ja koira vaikuttaa kipeältä, voit kysellä ohjeita.

Ristiluun/lantionmurtumapotilas usein vielä kävelee, jos vamma ei ole jalkoja halvaannuttava, mutta tällöinkin koiran peräpään seudulta on oireita havaittavissa - pystyykö koira itse nostamaan häntää, pissaamaan/pidättämään, onko tunto tallella peräaukon luona?

Ylirasitustila

Työkoirilla pitkäaikaiseen, raskaaseen rasitukseen liittyvä ylirasitustila.

Lihasvauriot tulevat viiveellä 1-3 vuorokauden kuluttua rasituksesta. Lihaksista vapautuva kreatiini voi aiheuttaa munuaisvaurion.

Hoitona suonensisäinen nesteytys ja lepo.

2 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen, ja tarpeellinen postaus! Mukavaa, kun tuollainen on järjestetty, koska koiranomistajana on monessa tilanteessa oltu aika pihalla, mitä ensiapua pienemmissä ja suuremmissa "tilanteissa" voisi nelijalkaiselle antaa.
    Mestan kompressioesitys on mainio :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luennosta tykättiin paikanpäälläkin, että ilmeisen moni on samaa mieltä. :) Kuvaa yritin ensin ottaa Lumeksesta, mutta en oikein saanut sellaista, kuin olisin halunnut. Mestan kanssa onnistui kerrasta. :D

      Poista