tiistai 17. heinäkuuta 2012

Lampaat koulunpenkillä

Kävin viime kesänä Lumeksen kanssa kahdesti tutustumassa lammaspaimennukseen nähdäkseni, jotta löytyykö sitä paimenviettiä vai ei. Paikka, jossa lampailla kävimme, aikoo keskittyä nyt ihan oikeasti paimennustreeneihin, jonka vuoksi ovat rakentaneet pyöröaitauksia treenausta varten, lisänneet lampaiden määrää lammasryhmien vaihtamisen mahdollistamiseksi ja kouluttaneet lampaitaan paremmiksi paimennettaviksi (viime kesänä olivat hyvin säikkyjä). Yksi osa lampaiden kouluttamista on erilaisiin paimenkoiriin tottuminen ja se oli syy, jonka vuoksi mekin siellä nyt olimme. Viime kesänä lampaille tosiaan pääsi vain Lumes, mutta tilien tasaannuttua (Allukin on nuorena kahdesti lampaidenpaimennusta kokeilla saanut) jatkettiin reilulla pelillä molempien koirien päästessä mukaan itseään lampaille esittelemään.

Allu on ollut ihan ok reipas tokokoira ja agilitysta se on pitänyt kovasti, mutta lampaat näyttävät olevan Allulle sen Se Juttu. Voi että se tykkäsi! Allu ei todellakaan tarvitse mitään sytyttelyä paimennukseen, se tosin nähtiin jo nuorenakin, intoa riittää ja riittää, jonka vuoksi sitä pystyi hieman käskyttämäänkin lampaiden luona. Harjoitukset toteutettiin isossa pyöröaitauksessa ensin muutamalla lampaalla ja sitten tauon jälkeen suuremman lauman kanssa. Aina lampaiden lähtiessä liikkeelle, Allu suuntasi niiden liikettä vastaan. Sen mielestä ei siis ollut tarkoituksenmukaista kulkea lampaiden perässä, vaan se halusi kiertää niiden eteen. Kouluttaja (joka Allun kanssa aitauksessa oli) sanoikin, että Allulla on vahva pysäyttämistaipumus. Kuvissakin näkyy, miten Allu kohdistaa haukkunsa lampaiden etupuolelle.





Lumeskin oli hyvin kiinnostunut lampaista, tosin se ei ollut vieläkään täysin varma, onko niistä sallittua olla kiinnostunut vai ei, jonka vuoksi sillä oli väliin muutakin käytöstä (haistelua, papanoiden napsimista, yleistä haukahtelu) kuin lampaisiin kohdistuvaa. Toisin kuin Allulla, Lumeksen lampaisiin kohdistamaa käytöstä ei välttämättä paimennusajatukseksi voi vielä kutsua ainakaan kaikilta osin, sillä väliin se näytti enemmänkin tahtovan leikkimään lampaiden kanssa kuin saada niitä toimimaan tahtonsa mukaisesti. 








Nyt sitä tässä sitten mietitään, että olisiko sitä tuhluri ja ostaisiko viiden kerran paimennuskortin ja pääsisi oikein kunnon alulle tässä eniten rodunomaisessa lajissa, vai olisiko sitä säästäväinen ja antaisi paimennusten tänä vuonna jäädä tähän yhteen kertaan ja keskittyisi vain niihin nykyisiin, yleisiin lajeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti