perjantai 1. joulukuuta 2017

Temppu päivässä jouluun asti - ympäri pyöriminen

Viime vuonna meidän blogissa nähtiin ensimmäistä kertaa joulukalenteri ja sen teemana oli temppu päivässä jouluun asti. Tuohon teemaan minut innosti aikoja sitten lahjaksi saamani Koiratemppuja-kirja, josta löytyviä temppuja opetin koirille joulukuun ajan. Nämä kaikki temput löytyvät yksitellen ja osa opetusohjeineenkin tämän linkin takaa ja temppujen koostevideot taas löytyvät täältä.

Tänä vuonna pidetään kiinni samasta teemasta, mutta nyt esitellään temppuja, joita kirjasta ei löydy ja joita koirat osaavat  jo valmiiksi, kirjan seuraavat temput jätetään hautumaan ensi vuoteen. Uutena juttuna temppujen tekoon on otettu mukaan myös kanit, tai ainakin Neiti-pupu, Naftan suotuisuudesta kuvauksiin en voi mennä takuuseen.

Temppujen opettamiseen kaneille pätevät samat lainalaisuudet kuin koirillekin. Ensinnäkin täytyy löytyä jokin motivaattori eli syy, miksi kani ylipäätään tekisi mitään, ja helpoin vaihtoehto on ruoka. Itse käytän palkkana enimmäkseen pellettejä, joskus kuivan leivänpalasen nakerrusta. Jokin suht nopeasti syötävä ruokapala on paras, koska silloin toistoja saa nopeammin, kun kanin ei tarvitse ikuisuutta mupeltaa. Sitten voikin päättää, mitä haluaisi opettaa ja kuinka sen opettaisi. Itse olen suosinut halutun käytöksen poimimista eli ns. naksuttelua, joskin äänimerkin sijaan olen törkännyt salamaakin nopeammin ruokapalan kanin saataville, sekä houkuttelua eli ihan namilla ohjannut kania tekemään haluttua asiaa ja sitten tietenkin antanut sen houkuttelunamin palkaksi.

Kanit saavat kunnian aloittaa ja Neidin ensimmäisenä esittelemä temppu on ympäri pyöriminen, jonka se osaa molempiin suuntiin, videolla kierrossuunta on vasempaan. Tämä on opetettu kuten koirillekin namikädellä pyörimään houkuttelemalla ja ensin palkattu osapyörähdyksestä ja myöhemmin kokonaisesta tai peräti kahdesta kokonaisesta. Neiti on ahne herkkusuu ja temppuilu on sille hyvää virikettä, ettei ruoka aina irtoa liian helpolla. Osaa tempuista se tarjoaa ihan oma-aloitteisestikin lisäruuan toivossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti