lauantai 24. elokuuta 2013

Jos kaikki menisi niin kuin treeneissä...

Vähän täytyy tuleviin koitoksiin yrittää luoda itselleni positiivisuutta ajatuksella, että jos kaikki menisi niin kuin treeneissä, ei meillä Lumeksen kanssa olisi kokeissa mitään hätää. Lumes osaa kaiken ihan riittävän hyvin, siitä ei pitäisi jäädä minkään kiinni, mutta vahinkoja sattuu koirillekin ja onnistumisprosentti harvoin, jos koskaan, on täydet 100.

Tottis

Paikallaolo
Lumeksellahan on ollut ääntelyä ja maan haistelua, mutta makuulla pysymisessä se on niistä huolimatta ollut aina todella varma. Tänä kesänä olen myös vihdoin saanut Lumekselle levollisen mielen paikallaoloon ja se toimii myös suoraan treenien alkuun, mikä oli vielä talvella hankalaa. Kahdessa tokokokeessakin kesällä täysin vieraiden koirien kanssa makasi todella kauniisti (=keskittyi itse asiaan, ei ympäristöön). Paikallaolon pitäisi olla Lumekselle niin vahva ja helppo liike, että olen kyllä suuresti pettynyt, jos se epäonnistuu kokeessa. Laukauksia ei tosin olla monesti harjoiteltu, mutta sen vähän treenin perusteella niiden ei pitäisi olla ongelma.

Seuraaminen
Viime aikoina on ollut hieman kontaktikatkoiluja keskittyessämme ihan muihin juttuihin kuin hyvän seuraamisen ylläpitoon. Todennäköisesti seuraamisen laatu on suoraan verrannollinen Lumeksen viretilaan, innokas koira -> hyvä seuraaminen, vähemmän innokas koira -> lattea seuraaminen. Laukauksien kanssa sama juttu kuin paikallaolossa, vähän treenattu, mutta ei pitäisi olla ongelmaa.

Liikkeestä istuminen
Keväällä tässä oli vähän säätämistä vähentäessäni apuja (hidastaminen, pään kääntäminen) ja Lumes jäi monesti seisomaan, mutta koko kesän on istunut todella näpsäkästi. Tämä on tosin sellainen liike, että jos kokeessa jännityksen takia kävelen ja käskytän treeneistä poikkeavalla tavalla, Lumes kyllä helposti jää seisomaan.

Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo
Nämäkin Lumes osaa kyllä niin hyvin, että olen hyvin ihmeissäni, jos kokeessa menee jotain pieleen.

Tasamaanouto
Ei pitäisi olla muuta ongelmaa kuin että viime aikoina on ottanut vähän varaslähtöjä, Lumes tykkää noutaa...

Hyppynouto
80cm asti Lumes hyppää mennen ja kapulan kanssa tullen, 90cm hyppää ihan mielellään vielä mennen, tällä viikolla ekaa kertaa sen kokonaisen metrin. Olen todella, todella iloinen ja tyytyväinen, mikäli Lumes kokeessa hyppää menohypyn, mutta en yhtään ihmettele eikä harmita, vaikka ei hyppäisikään. Monien mielestä on tietysti typerää viedä kokeeseen koira, joka ei suoriudu kaikista osioista. Mun mielestä taas meillä on ihan yhtäläinen oikeus osallistua kuin muillakin, sillä mikäli tottis muuten menee ihan ok, siitä saa hyväksytyn tuloksen ilman hyppynoudon pisteitäkin. Jos me treenattaisiin vielä vuosi ennen kokeeseen osallistumista, niin ensi syksyksi saisin varmaan tämänkin paremmalle tolalle, mutta koska itsekkäästi haluan kokeilla, miten onnistuu nyt, niin osallistutaan selkeän keskeneräisellä liikkeelläkin. Tietysti harmittaa, jos tulos jää kiinni juuri tästä liikkeestä, mutta sille ei vaan sitten voi mitään.

Estenouto
Treenattiin talvella tätä agilityn A-esteellä ja oli Lumeksesta tosi kivaa. Kesällä siirryttiin pk A-esteelle ja Lumesta vähän jänskätti jyrkkä nousu, joten unohdettiin pitkäksi aikaa noutopuoli ja tehtiin vaan pelkkää estettä tutuksi ja kivaksi. Nyt on ihan hiljan sujunut koko estenouto reippaasti ja Lumes tykkää siitä taas, tosin sen on välillä vaikea löytää kapulaa esteen takaa (yritän heittää niin kauas kuin pystyn) ja olen antanut takaisin kiipeämiseen varmistuskäskyn, mutta hyvällä tolalla siis. Kunhan Lumes kokeessakin kiipeäisi edes sen menopuolen niin olisin oikein tyytyväinen, toivoisin toki myös paluuta esteen kautta, mutta se on vähän epävarmempi.

Eteenlähetys
Ollaan tehty tosi paljon suorapalkalla eli pallo odottaa siellä jossain edessä ja Lumes lähtee kyllä aina innokkaasti ja vauhdikkaasti eteenpäin juoksemaan. Kahdesti olen ottanut kokeenomaisesti ja molemmilla kerroilla meni hyvästikin ok. Tosin taisin tehdä virheen, kun toinen näistä oli tulevan kokeen tottiskentällä ja hyvämuistisena Lumes saattaa muistaa, että viimeksi siellä ei ollutkaan palloa vaan se oli mulla ja sittenhän se ei juokse... Mutta hieman olisi toivoa, että se kuitenkin etenisi. Toivoisin kovasti, että etenisi, sillä kun esteissä kumminkin on säätämistä niin jos tässäkin on säätämistä, niin sitten ei pisteet enää riitä tulokseen.

Esineruutu

Lumes etsii mielellään ja palauttaa vauhdikkaasti. Kovasti olisi toivoa, että se yksi vaadittava esine kokeessakin löytyisi, mutta vähän riippuu maastosta ja esineistä, että kuinka käy. Ollaan treenattu vaan tasaisessa ja siten helpossa metsämaastossa, joten vaikeammassa voi tulla ongelmia. Samoin etsittävät esineet on lähes aina olleet mun omia, joten toivottavasti se etsii esineitä eikä vaan mun hajua...

Haku

Viime aikoina Lumes on tullut tosi hyvin luokse mun huikatessa sitä, joten hiukan jopa voisin uskoa, että kokeessakin niin tekisi. Suurin este maalimiesten löytymiselle taitaapi olla se, jos Lumes ei mene riittävän syvälle etsittävää aluetta, jolloin aivan takana oleva maalimies jääpi löytymättä mikäli haju ei tule edemmäskin aluetta. Jos Lumes sieltä ihmisiä löytää, niin siihen kyllä aika vahvasti luotan, että se niille sitten haukkumaan alkaa ja haukkuu mun tulemiseen asti. Tosin jos umpipiilona on Sulo-jäteastia, sieltä maalimiehen haju tulee heikompana, joten jää helpommin huomaamatta, ja jos löytyykin niin jatkaakohan haukkumista loppuun asti vai loppuu usko, että siellä ketään onkaan, kun ei palkkaa näy eikä haju ole niin vahva kuin huokoisemmilla umpipiiloilla. Uhrauduin tosin toissapäivänä koirani eteen ja kiipesin meidän omaan piharoskikseen sisälle näyttääkseni Lumekselle, että juu´u, roskapöntössäkin voi joku olla...

On Lumeksella ainakin notkeat takajalat, jos ei muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti